Att åka på skidsemester kan vara en fantastik upplevelse. Men det kan även vara fantastiskt dyrt. Inte minst om familjen består av två vuxna och flera barn. Då gäller det att planera och tänka efter i förväg för att på så sätt pressa priset. Det är fullt möjligt att få resor som är flera tusen kronor billigare bara man ser över samtliga kostnader. Självklart är val av skidort och antal semesterdagar främst avgörande men även andra faktorer är viktiga att se över.
Boka långt i förväg…: Det kan nämligen ge ”Boka-tidigt-rabatter” Men se upp för lockande erbjudanden och titta istället på priset. Är det verkligen så billigt som researrangörerna vill påvisa?
….eller väldigt sent: Även inom skidbranschen finns det ”Sista minuten”. Reseföretag som inte lyckats sälja alla resor och därmed rear ut de sista. Däremot ska man komma ihåg att det är betydligt färre sådana resor varje vinter mot hur många det finns inom klassisk charter. Att vänta in i det sista är verkligen att chansa.
Hyra/Köpa: För de som enbart åker skidor en vecka varje år är det oftast mest ekonomiskt att hyra utrustning. Det kostar kring en tiondel mot vad det kostar att köpa utrustningen. Men då får man alltid ny, fräsch utrustning som håller hög kvalité. Det innebär att det tar tio år innan egen nyinköpt utrustning har ”betalat av sig”. Ett annat alternativ är att köpa begagnat. Det gäller inte minst i familjer där barnen kan ärva av varandra. Men även här bör man ställa kostnaden mot kostnaden att hyra. Totalkostnaden för skydd, pjäxor och skidor blir ofta högre än vad man från början tänker sig.
Boende: En av de större kostnaderna är boendet. Det finns flera vägar att gå för att pressa detta pris. Varför inte hyra en större stuga och dela med en annan familj? En annan väg är att hyra stuga eller lägenhet någon mil från backen. Det gör att man får ett betydligt bättre pris men i gengäld behöver man köra 20-30 minuter varje dag till och från backen.
Maten: Ta med mat. Att laga all mat i stugan är ett måste för att hålla nere priset men man bör även ta med sig så många ingredienser som möjligt hemifrån. Att köpa mat på kända turistorter är betydligt dyrare än om man köper i en större svensk stad på en lågpriskedja.
Så visst går det att pressa priset – Men glöm inte att det bara är semester en gång per år.