För den båtintresserade som gillar att vistas på havet och uppleva olika miljöer till båt är båtsemestern något att se fram emot. Har ni inte gjort det tidigare kan det verkligen rekommenderas. Att få lägga loss från bryggan och bege sig några veckor i båten är underbart. För er som inte gjort detta tidigare med funderar på en kommande båtsemester tänkte vi ge lite goda råd på vägen.

Köra motorbåt

Förarintyg

För att få framföra båt idag behövs det inte något speciellt förarintyg. Det kan dock vara god idé att ta ett sådant om du inte har någon sjövana eller manövrerat båtar så mycket innan. Tar du förarintyg för båt får du grundläggande teoretiska kunskaper om hur du på bästa sätt kan manövrera en båt samt hur du läser sjökort och tar ut navigering. Genom att ta detta intyg kommer du att känna dig tryggare på sjön och du har kunskap om hur du under semestern ska framföra båten.

Välja resväg

Något som är bra att göra innan semestern är att bestämma resväg för semestern, vilka platser som ska besökas samt vilka hamnar ni ska övernatta i. Välj gärna kortare sträckor i början så ni inte behöver känna er stressade om vädret blivit dåligt eller om något blivit fördröjt. I Sverige finns många bra hamnar att besöka där olika aktiviteter kan planeras in. Vill ni istället mer uppleva natur och vistas i lugnare miljöer finns det även gott om naturhamnar att besöka.

Naturhamn

Packa rätt

Skillnaden på en båtsemester och en vanlig semester är att du har en begränsad plats att packa med dig det ni behöver. Här gäller det att packa klokt och organiserat. Ett tips är att inte ta med för mycket kläder utan istället planera in ett par platser efter semesterns gång där det finns möjlighet till tvätt. Många större hamnar har detta och genom att besöka dessa blir klädes-packningen betydligt mindre. Fokusera istället på att ta med varmare och vindtäta kläder för att vistas långa dagar på sjön. Trots att vädret känns varmt och behagligt på land blir det ofta lite kyligare ute på öppna havet och då gäller det att ha kläder för det.

Tänk också på att planera in platser där ni kan inhandla mat. Ta med er mat för de första dagarna och planera in inhandling efter vägen. Beroende på hur stor båt ni har och hur stor kyl får ni planera matinköpen efter det. Många båtar har även förvaring i durken där många livsmedel kan placeras.