Att paddla kanot är ett sätt att komma nära naturen. Det som är gemensamt för alla sorters paddling är just möjligheten att komma nära naturen och där uppleva en känsla av frihet som saknar motstycke. Kanske är det också därför som många gillar tjusningen med att paddla kanot.

Det finns kanoter av olika slag. Vilken kanot man väljer beror på i vilket vatten den kommer att användas. En kanadensare är en öppen kanot som paddlas med en enbladig paddel. Det är en kanot som passar utmärkt för paddling i bäckar, åar och sjöar. Den är bred och stabil och tar med lätthet 2 till 3 personer. En kajak är en kanot med täckt ovansida med en eller flera sittbrunnar. Kajaken framförs med en tvåbladig paddel och många kajaker har också ett roder som manövreras med fötterna.

Det finns kajaker av olika storlek och olika utförande. Vilken sort man bör välja beror på i vilket vatten den kommer att användas, hur långa färder man tänker göra och hur tränad man är som kanotist. Trafikregler på sjön är lika för alla typer av båtar. Kanotister kan få lite extra säkerhet genom att använda starkt färgade kläder som signalfärger om en olycka skulle inträffa.