Utomhus finns det flera roliga aktiviteter. Det finns saker att göra året runt. På sommaren kan man campa och fiska. På vintern kan man åka skidor. 

Skidåkning är en perfekt träningsform eftersom den tränar hela kroppen på ett mjukt sätt som inte belastar knä och leder lika mycket som löpning och terrängpromenader. Den här sporten är också väldigt bra för dem som har problem med ryggen då den stärker rygg- och magmuskler väldigt bra och fort.

För att börja åka måste man hitta ett par bra skidor som passar ens längd, vikt och körstil. Är man nybörjare så ska man hålla sig till den klassiska stilen. När man har bemästrad denna teknik kan man gå vidare och lära sig skejta med skidorna som proffsen gör för att åka snabbare.

Det går att köpa begagnade skidor till en början men i slutändan är det bäst att köpa helt nya som glider lätt på snön. Gå till en sportbutik och få hjälp och information om hur man väljer rätt skidor. Därefter kan man alltid välja att söka sig nätet istället för att få ett mer förmånligt pris. Vissa online säljer skidor för runt tvåtusen kronor medan du lätt kan få betala dubbla i butiken.

Den som i framtiden önskar veta hur man själv väljer rätt längd på skidorna kan man följa dessa tips:

  • Kör man den klassiska åkstilen bör skidorna vara 20 cm längre än en själv.
  • Föredrar man fristilsåkning ska skidorna vara 10-15 cm längre än en själv.
  • Skidorna ska alltid ha spannet ovan mark, går de ned helt behöver man en bättre anpassad skida.

Detta betyder till exempel om man är kort och väger ganska mycket kan man helt enkelt behöva längre skidor för att spannet ligger som det ska. Alla skidor består av två glidzoner och en fästzon. Denna fästzonen börjar vid klackplattans bakre kant och går slutar omkring 35 cm framför tårnas spets.

Efter denna initiala kostnaden så är längdskidåkning gratis. Det är bara att knäppa på skidorna och åka ut i spåret. Och en av finaste sakerna med att åka skidor är den fantastiska naturen. Det är äkta friluftsliv då de enda märkena i snön är dina skidspår och kanske från en hare eller ren.

Blir man riktigt duktig på det kan man börja träna inför Vasaloppet som hålls årligen. Det är både professionella och amatörer som åker och väldigt populärt. Vill man få en bra tid behöver man lägga tid och energi på att träna. Pernilla Ohlsson har skrivit en artikel om hur man tränar inför just Vasaloppet som finns att läsa här.