Fiske är något som många förknippar med havet och med båtar och inget konstigt är det väl med detta. Vi tänkte här skriva lite om havsfiske och några platser utanför landgränsen som är fantastiska att besöka för just detta ändamål.

Senegal

Det är framförallt två platser vi ska tipsa om idag, den första är i Afrika, närmare bestämt utanför den senegalesiska kusten i Atlantens turkosblå vatten. Ungefär två timmar rakt ut, utanför kusten är det dags att hala ut trollinglinorna. På denna plats är det framförallt en fisk som man är ute efter, den som kallas för Blue Marlin, eller om man så vill svärdfisk.

Dessa bestar, ja vi kallar dem bestar eftersom det går att fånga svärdfiskar på över 250 kilo, kan simma upp till 25 meter per sekund när den är på jakt och när man ska fiska dem så krävs det att du använder dig av levande bete, detta är en förutsättning om du vill locka till dig dessa snabbsimmande rovdjur. I regel så lägger man ut ett tjugotal beten, gärna sardiner och därefter börjar väntandet på napp.

Utanför Senegals kust är det mellan juli och september nästan helt garanterat att man får en Blue Marlin på kroken, övrig tid på året så har dessa dragit vidare mot ekvatorn och istället är det framförallt tonfisk man kan vänta sig på kroken.

Costa Rica

Med ett lika turkosblått vatten är även Costa Rica en riktig höjdare för djuphavsfiske, framförallt i Stillahavsdelen eftersom det är ett säkrare kort både i form av väder och stora fiskar. De fiskar som du kan fånga här är Blue Marlin precis som i Senegal, Blue Marlin, Striped Marlin, Dorado och många fler. Costa Rica är dessutom väldigt bra om du samtidigt tycker om att dyka. Att kombinera djuphavsfiske med dykning är absolut något vi rekommenderar. Läs mer här om detta och mycket mer därtill om du är intresserad av att besöka Costa Rica för upplevelser på haven.