Sundsvall ligger ca 380 mil norr om Stockholm på östkusten. Staden kallas ofta för Norrlands huvudstad eller staden mellan bergen och utsikternas stad.

Sundsvall

Stadskärnan

En av Sveriges största turistattraktioner finns i Sundsvall, Stenstan. Vilket är en del av stadskärnan där det endast finns stenhus. Det bestämdes sent 1800-tal att endast stenhus fick byggas i ett försök att stoppa bränder efter att hela staden brunnit ner tre gånger. Ska man besöka Sundsvall är stenstaden därför ett absolut måste där ligger också stadens turistbyrå där du kan ta del av stadens kulturarv. Stenstaden rymmer bland annat också ett bibliotek, museum och caféer. Passa också på att delta i en stadsvandring för att lära dig mer om staden Sundsvall och dess byggnaders historia eller varför inte gå på en av stadens takvandringar. Sveriges första casino är också beläget i Sundsvall, vill du inte spela så kan du testa deras mat då de är prisad för sin utsökta mat.

Promenera runt

Vill du ta på dig vandringsskorna så ska du ta en ca 20 minuters promenad till norra stadsberget. De många stegen uppför bergets trätrapporna belönas med en makalös utsikt från bergets topp. I folkmun kallas det 54 meter höga utsiktstornet för glasspinnen och därifrån har du en milsvid utsikt. Det är nästan en lika fin utsikt från södra stadsberget men det innebär en något längre promenad på ca 5 km. På det berget ligger hotell Södra Berget som är känt för sin avkopplande och mysiga spaavdelning.

Utkanten av staden

Alnö kallas för ”norrlands hawaii” och helt klart värt ett besök. För att ta dig ut till ”Norrlands hawaii” så måste du ta dig över vad som en gång(1964-1972) var Sveriges längsta bro. Alnö är den 13:e största ön i Sverige och under sommaren fördubblas invånarna som annars är 8500 stycken. Här finner du den populära stranden Tranviken och fiskeläget Spikarna där du kan strosa runt sjöbodar, kapell, fiskestugor och café. Sundsvall och dess omnejd har många fina utsiktsplatser som till exempel Vättabergets 209 meter höga topp ger dig en vacker utsikt över Indalsälven. Har du tid över bör du också ta dig en tur till Västanåfallet och världsarvet Höga kusten. Har du lust med lite shopping så ligger det stora och populära köpcentrumet Birsta någon mil utanför stadskärnan vilket du kan ta dig till genom goda bussanknytningar. Att ta sig till Sundsvall är enkelt via Sundsvalls flygplats, sdlairport, som också har förbindelser med flera inrikes flygplatser men även en hel del utrikes destinationer Sundsvall nås också via goda förbindelser med tåg, buss och bil.