Att ge sig ut på vandring och uppleva naturen kan vara en av de mest fantastiska upplevelserna man någonsin får vara med om. Men vandring är också något som kräver en hel del av en och den utrustning man har med sig. 

Det första tipset man bör följa är att ge sig själv gott om tid att genomföra vandringen. Tänk på att vissa vandringsled är rekommenderade för mer erfarna vandrare och det kan bli svårt att hålla rätt tempo för att ta sig genom dessa när man först börjar med vandring. Läser man om olika vandringsled i förväg kan man ofta se vilka de passar för.

När det kommer till utrustningen beror det väldigt mycket på hur länge vandringen kommer att ta. Men en sak man alltid måste se till att ha är ett par ordentliga kängor. De behöver inte kosta skjortan, men ett bra par kommer att kosta minst 1 500 kronor. Ett tips är att hålla ögat öppet efter reor och nedsatta priser.

Kläderna blir också en viktig del av utrustningen. Det är ju bra att kolla upp väderleksrapporter i förväg, men man ska alltid vara förberedd för alla möjliga väderförhållanden. Vilket är varför en regnskydda alltid ska följa med i packningen. Tänk också på hur snabbt temperaturen kan förändras och satsa på flera lager. Blir det varmt kan man ta av sig ett och blir det kallt kan man ta på sig ett ytterligare. Ull är det bästa att ha närmast kroppen och skaljackor och byxor skyddar bra mot vind och väta.

Maten blir också något man ska tänka ordentligt på. Under en vanlig dag kommer man mest troligt förbränna mindre kalorier än under en vandring. Ta därför med extra energirik matsäck för att kroppen ska orka med ordentligt. Är det bara en dagsutflykt räcker det med kall mat, men är man ute längre kommer man behöva ett friluftskök och mat som ska tillagas.