Friluftsliv är något som många gillar att ägna sig åt under vår och sommar när vädret är som mest behagligt. Men att helt utesluta vinter som en säsong för friluftsliv är verkligen att gå miste om fantastiska upplevelser.

Alla som är vana friluftsmänniskor vet säkert vikten av rätt utrustning. När det gäller att vara ute på vintern är det så klart ännu viktigare att man har på sig rätt kläder. Av denna anledning bör man alltid satsa på kläder som speciellt fokuserar just på friluftsliv. Titta runt på en butik som Jakto för att se vilka kläder som bäst lämpar sig säsongens temperaturer och väder.

Att inte ha med sig de rätta kläderna är dock inte den enda misstaget man måste undvika när man är ute på vintern. Ett område många gör en miss är när de ska övernatta ute och fokuserar allt för mycket på att ha med sig en varm sovsäck. Detta är så klart bra att ha, men om man inte samtidigt tar med sig ett rejält liggunderlag kommer man att förlora mycket av temperaturen ändå. Sovsäcken kommer nämligen inte vara lika isolerande nedtill då den blir ihoptryckt mellan kroppen och liggunderlaget.

Och på tal om övernattning gäller det också att ta med sig tältpinnar som faktiskt fungerar även på vintern. Dessa kräver dock ofta hårdare packad snö och i lössnö kan det bli en större utmaning. Då gäller det helt enkelt att man vet lite mer om hur man bäst förankrar tältet.

Som ny till vinterfriluftslivet är det bra att börja på mindre skala och vara ute kortare tid, eller åtminstone vara i områden där det finns tillgång till något som stugor om man skulle få stora problem med sovsituationen. Börja också gärna i skogen där vinden är ett mindre problem och satsa på att skapa bra rutiner och erfarenheter. Inom kort kan man nog vara redo att ta sig ut i mer utmanande områden, som till exempel fjällen.