Actionkameror har blivit alltmer populära. De är kompakta, tåliga och kan monteras nästan var som helst, vilket gör dem perfekta för sport och äventyr. Du kan exempelvis fästa kameran på din hjälm eller ditt styre när du cyklar, eller filma när du springer genom att fästa den runt midjan eller med en rem runt huvudet.

Du behöver inte vara en sportfantast för att ha användning av en actionkamera. Även på familjesemestern kan de användas för att filma eller ta bilder av hög kvalitet. Många kameror är dessutom vattentäta så du kan ta med dig den när du snorklar för att få häftiga bilder.

Användningsområdena för actionkameror är helt enkelt oändliga. Det finns många actionkameror på marknaden idag och priserna varierar från flera tusen kronor till några hundralappar. För att hitta den rätta actionkameran för dig måste du först klargöra vad du ska använda kameran till. Hur enkel ska kameran vara att montera? Ska du montera den på din hjälm eller ska du mestadels använda den som en handburen kamera? Hur viktigt är det att kameran är lätt och hur bra bildkvalitet är du ute efter? En professionell actionkamera kan kosta över 6000 kronor, exempelvis 360Fly 4K. Denna kamera är av väldigt god kvalitet och kan fånga bilder och videor i 360 grader. Den är liten, lätt och kan användas till i princip allt.

Om du däremot är ute efter en actionkamera i en lägre prisklass, men som ändå kommer att ge dig bra bilder och filmer, finns det andra bra alternativ. Många actionkameror av god kvalitet ligger runt 3000 kronor och de kommer med flera funktioner som lämpar sig för såväl semestern som olika sporter. Ett populärt val är Hero4 Silver Adventure, som är en actionkamera med hög prestanda.

Det finns även actionkameror under 2000 kronor, som Polaroid Cube. Denna kamera är mycket enkel att använda och passar för den som tycker om att filma och ta bilder på fritiden eller semestern, vilket gör den till en perfekt kamera att börja med.