Flugfiske är en av de allra äldsta formerna av modernt sportfiske som finns. I gamla skrifter antyds att romarna redan under 100-talet använde fejkade insekter för att fånga fisk. Helt säkert vet vi att något som liknar flugfiske användes för att fånga fisk i skotska och engelska sjöar och älvar redan under 1400-talet.

Flugfiske förutsätter en hel del skicklighet hos utövaren. Det gäller att med spöets hjälp kunna kasta den flugförsedda linan till just de platser där man tror att fisken finns. Detta kräver en hel del träning och många som ägnar sig åt flugfiske har gått kurser för att lära kastteknik. Det finns dom som säger att det finns enklare sätt att fånga fisk än med flugfiske. Och det är också sant. Flugfiska gör man heller inte för att det är det effektivaste sättet att få fisk.

Flugfiska gör man för att det är en spännande sport och en upplevelse i naturen. Många flugfiskare blir till slut riktigt skickliga i konsten att hålla linan i luften länge och dirigera den dit de vill. Flugfiske är en sport som engagerar och intresserar väldigt många i Sverige. Som bevis för detta har vi alla flugfisktetidningar som ges ut och säljs i Sverige. Under senaste åren har det även tillkommit några nya.