Ordet hajk innebär en kortare övernattning som man gör tillsammans med vänner med samma intresse, ofta gäller det scoutpatruller som har särskilda scoutstugor dit man kan åka på hajk. Ordet kommer från det engelska ordet hike som betyder vandring. Men en hajk har många betydelser och behöver inte alls ha något med vandring att göra.

Det vanliga är att man åker till en viss plats, lagar mat och lever ett litet vildmarksliv under en kortare tid, vanligen mellan 1 och 3 dygn. Men en plats är heller inte nödvändig för att utflykten ska kallas hajk. En hajk kan också vara en utflykt per cykel, per kanot eller skidor.

Ofta har en hajk ett visst tema. Det kan vara en överlevnadshajk, en rymdhajk eller en miljöhajk som är ett aktuellt ämne i dag. En hajk kan också vara en träning i att umgås, att ta hänsyn och vänja sig vid att inte alltid få sin vilja fram. En hajk är ofta ett bra tillfälle att öva samarbete och att diskutera sig fram till en lösning som alla kan acceptera. En hajk är med andra ord också en liten skola där man lär för livet.